Printversie van deze pagina

Raapsteeltjes: een groente met veel voedingswaarde: ijzer, vitamine C, foliumzuur, vit B11, vit K

Bewaaradvies
In open zak in koelkast paar dagen houdbaar. Zitten er nog worteltjes aan dan kun je ze in een glas met water zetten, een plastic zak erover, ook in de koelkast.

Schoonmaken

Snijd met scherp mesje de worteltjes van de steeltjes. Houd de steeltjes bij elkaar en dompel het bosje in een ruime bak water en spoel goed af door het bosje op en neer te bewegen. Zet bosje met blad naar boven in een vergiet om uit te lekken.1. Stamppot van raapsteeltjes

1. Stamppot rauwe raapsteeltjes
Recept uitgaand van één persoon

Ingrediënten

  • Kruiden: beetje rozemarijn/ Italiaanse kruiden, beetje kerrie, evt. geraspte wortel.
  • 50 gram belegen kaas in blokjes, of, uitgebakken gerookte spekreepjes*2.
  • Die spekreepjes bak je apart uit in een koekenpan.
  • De raapsteeltjes
  • 3 of 4 gaar gekookte aardappelen1.

 

Werkwijze

  • Kook eerst de aardappelen1 gaar in een ruime pan (aan het water bij de aardappelen zou je ook een half tablet kruidenbouillon kunnen toevoegen) .
  • Giet het kookwater vervolgens af, houd dit vocht nog even apart.
  • Prak de aardappelen fijn.
  • Voeg eventueel voor de smeuiigheid wat koffiemelk toe of amandelmelk of wat boter. Indien je uitgebakken spekjes gebruikt dan kun je een beetje van dat bakvet gebruiken.
  • Meng nu de kruiden door de geprakte aardappelen.
  • Voeg vervolgens de kaasblokjes of de spekreepjes2 toe.
  • Snijd het bosje raapsteeltjes in twee porties fijn, te beginnen bij de steeltjes.
  • Meng vervolgens de raapsteeltjes door het geheel.
  • Is het allemaal wat te droog kun je nog wat kookvocht van de aardappelen toevoegen.

 

1 Als alternatief voor de aardappel kun je ook gierst gebruiken.
2 Als alternatief voor het gerookt spek kun je ook runderrookworst gebruiken.

2. Salade van raapsteeltjes
Was 1 bosje raapsteeltjes en snijd ze fijn. Combineer met eenvoudige
wortelrauwkost. De saus moet het liefst zacht en romig zijn. Er moet geen mosterd bij
want dan wordt het te scherp.